Ljubav sve pobeđuje...

 
Ovo je jedna od mojih omiljenih izreka. Ovako glasi na latinskom ,,Amor vincit omnia et nos cedamus amori" - ljubav sve pobeđuje i zato potčinimo se njoj. Ovo je zapravo jedan stih iz Vergilijevih Ekloga. Moram sad malo o njemu da vam pišem, ipak je Vergilije jedan od najpoznatijih i najvažnijih rimskih pisaca:) Obećavam da neću mnogo. Vergilije je živeo u prvom veku stare ere. Potiče iz skromne porodice sa severa Italije ali se njegov otac trudio da mu obezbedi dobro obrazovanje. U Rim je došao da bi studirao retoriku (koja je tada bila vrlo popularna) ali se nije pronašao u tome. Javni govor  nije bio za njega jer kažu da je bio vrlo stidljiv i nesiguran pa su ga često nazivali i Parthenias (devojka) Tako da se Vergilije okrenuo poeziji. Njegove pesme su privukle bogatog političara Mecenata. (Mecena je kasnije postalo naziv za pokrovitelje umetnosti) I tako je Vergilije ušao u književni krug Mecene gde je upoznao i druge znamenite rimske pisce kao što je Horacije. Mecena ga je kasnije preporučio caru Avgustu koji mu je poverio zadatak da napiše ep u kome će proslaviti Rim i njegovu dinastiju. I tako je nastala Eneida, najveći ep u rimskoj književnosti koji je imao veliki uticaj na skoro sve potonje pisce. Pored Ekloga i Eneide, Vergilije je napisao i Georgike.
O svemu ovome imate mnoogo literature na internetu, pa ukoliko želite možete više čitati.


Amor vincit omnia ili samo danas Ver vincit omnia (Proleće pobeđuje sve) Od danas, zvanično, zima nema više pravo na vlast. Nadam se da je spakovala i ponela sa sobom tmurne dane, hladnoću, sivilo, mraz, teške kapute, jakne i sve ono što je sa jedne strane čini lošom. Živelo proleće i živela ljubav! :))

Коментари

  1. Divne fotke!! I da.., pravu ljubav i proleće ništa ne može zaustaviti. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam proleće ,cveće i dobre fotografije,koje ja nažalost još uvek nemam zbog "glupog" telefona:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlične fotografije se mogu dobiti i najobičnijim digitalcem, samo treba dosta vežbati i upoznati koje sve mogućnosti ima aparat. Ja sam dugo mislila da je nemoguće dobiti dobre fotografije ako se ne koristi profi aparat ali posle dosta istraživanja netom uverila sam se u suprotno:)

      Избриши
  3. Fotke su prelepe, a sam tekst mi je bio mnogo interesantan!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар